Een gezonde vlucht!

We leven in een tijd waar het heel normaal is om het vliegtuig in te stappen. We gaan regelmatig op vakantie naar verre en minder verre oorden en veel mensen vliegen ook nog eens regelmatig voor hun werk. Zo vlieg ik zelf regelmatig heen en weer tussen Nederland en Israël, het land waar ik ruim drie jaar lang gewoond en gewerkt heb. Het maakt voor mij eigenlijk niet uit of ik een langere of korte vlucht heb, ik voel me achteraf altijd uitgeput. Vaak ben ik uitgedroogd, heb ik hoofdpijn en een opgezwollen buik na het vliegen. Hoe is dit te voorkomen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we vitaal en vol energie op onze bestemming aankomen? Klaar voor de vakantie of voor het zien van geliefde familie en vrienden?

Sky And Clouds. View From The Window Of An Airplane Flying In Th…by PinkBlue

Ademhaling

Het is belangrijk om je te realiseren dat de cabine van een vliegtuig niet bepaald een gezonde omgeving is (zie ook www.webmd.com/a-to-z-guides/features/keeping-healthy-while-flying). In de cabine is de luchtdruk verhoogd naar een druk op meer dan 2 kilometer hoogte. Dit geeft hetzelfde effect als bovenop een berg staan. Er is minder zuurstof in de lucht, waardoor het lichaam harder moet werken om de benodigde hoeveelheid zuurstof de bloedbaan in te krijgen. De ademhaling wordt moeizamer. Het lagere zuurstofniveau in het bloed kan vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken. Verder is de luchtvochtigheid in de cabine erg laag, over het algemeen beneden de 25%. Het is daarom aan te bevelen om relaxt en efficient adem te halen.

Blijf in beweging

Een risico tijdens het vliegen is de ontwikkeling van diepe veneuze trombose. Het risico voor de ontwikkeling van trombose wordt verhoogd door de lange periode van immobiliteit vanwege het zitten en de krappe bewegingsruimte voor de benen. Het ontwikkelen van trombose kan ook beinvloed worden door uitdroging en de luchtdruk in de cabine (zie www.webmd.com/a-to-z-guides/features/keeping-healthy-while-flying). Probeer om de circulatie in je benen en beweging van de spieren zoveel mogelijk op gang te houden. Loop heen en weer in de cabine, ga af en toe staan, stretch je voeten en span je kuitspieren aan.

Hydrateren

Hydratatie vóór en tijdens de vlucht is belangrijk om duizeligheid en hoofdpijn te voorkomen. Het voorkomt dat de slijmvliezen uitdrogen, wat veroorzaakt wordt door het gebrek aan luchtvochtigheid in de cabine. Als de slijmvliezen uitdrogen, heeft het lichaam meer moeite met het verwijderen van ziektekiemen (zie www.caring.com/articles/10-preboarding-secrets-to-staying-healthy-when-you-fly). Zorg ervoor dat je genoeg drinkt voordat je door de veiligheidscontrole gaat. Neem een leeg waterflesje mee dat je na de controle kunt vullen, zodat je goed gehydrateerd kan boarden. Neem geen koffie of alcohol om zo te voorkomen dat je nog meer uitgedroogd raakt. Houd ook je huid gehydrateerd. Je kunt bijvoorbeeld een spuitflesje meenemen om de huid direct te hydrateren of essentiele olieën gebruiken. Goede opties hiervoor zijn citroen, roos en zoete sinaasappel (www.webmd.com/a-to-z-guides/features/keeping-healthy-while-flying). Voeg enkele druppels toe aan normaal water.

Eet goed

In de cabine is het lastiger om voedsel te verteren. Het is daarom aan te bevelen om weinig te eten. Het eten in het vliegtuig is vaak niet je beste optie. Eet daarom een goede maaltijd voordat je het vliegtuig in gaat. Neem geen koud eten of  koolzuurhoudende drankjes. Kies voor warm eten en thee of (lauwwarm) water. Je kunt ervoor kiezen om snacks meet e brengen, zoals lijnzaad krackers, rijstwafels, banana, appel, granola mix. Bij een lange vlucht kan je er zelfs voor kiezen om proteinepoeder mee te nemen die je met water kunt mixen.

Boost je immuunsysteem

Om te voorkomen dat je bepaalde pathogenen oppikt tijdens de vlucht, is het belangrijk om je immuunsysteem sterk te houden. Vanwege de droge lucht in de cabine, verdwijnt het vocht uit de huid rond je neus en mond. Dit heeft een negatieve impact op de natuurlijke afweer van het lichaam (www.caring.com/articles/10-preboarding-secrets-to-staying-healthy-when-you-fly). Om een verstopte neus te voorkomen, kan je ervoor kiezen om een flesje neusspray mee te nemen tijdens de vlucht om de slijmvliezen aan de binnenkant van je neus vochtig te houden en te voorkomen dat deze uitdrogen. Neem ook een desinfecterende alcohol voor je handen en desinfecterende doekjes mee, een sjaal die je als deken kan gebruiken en een reiskussentje. Draag een bril in plaats van lenzen om te voorkomen dat je ogen uitdrogen en kwetsbaar zijn voor micro-organismen (www.cntraveler.com/stories/2014-10-28/travel-tips-how-to-stay-healthy-while-traveling). Voordat je gaat vliegen, kan je je immuunsysteem een boost geven door veel groenten en fruit te eten, vol vitamines, mineralen en antioxidanten.

Pak laagjes in

Vaak heb je tijdens het vliegen te maken met grote veranderingen in temperatuur. Dit kan zwaar zijn voor je lichaam. Zorg er daarom voor dat je laagjes inpakt; een warme trui, sjaal en sokken. Als je nek, schouders en voeten warm zijn moet het wel goed komen! Warmte is erg belangrijk om een gezonde immuniteit te houden tijdens de vlucht.

Voorkom een jetlag

Een jetag wordt veroorzaakt door een verstoring van de interne klok van het lichaam, wanneer je je door verschillende tijdzones heen beweegt. Voorkom mentale en fysieke vermoeidheid door je zoveel mogelijk aan je normale routine te houden. Probeer op dezelfde tijden van de dag te eten en ook al voel je je erg moe als je aankomt, is het aan te raden om zo lang mogelijk wakker te blijven en op een normale tijd in de avond te gaan slapen. Probeer ook overdag buiten te zijn. Het natuurlijke licht helpt je lichaamsklok om zich te aan te passen (www.medicalnewstoday.com/articles/237345.php).

Relax

Relaxen en tot rust komen is een belangrijk onderdeel van gezond blijven tijdens je vlucht. Doe enkele ademhalings- of ontspanningsoefeningen, luister naar je favo muziek of neem een goed boek mee!

Om het allemaal nog even samen te vatten. Zorg dat je je vlucht van te voren goed plant, dat je voorbereid op reis gaat en blijf vooral glimlachen! Je bent onderweg naar je volgende bestemming. Dat zou over het algemeen iets goeds moeten zijn 🙂

Bronnen

Afbeeldingen door Khunaspix, PinkBlue en Nitinut bij FreeDigitalPhotos.net.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s