Waarom buiten sporten het beste is

Ik sport graag buiten en ben niet veel in de sportschool te vinden. Hardlopen, wandelen en yoga gaan prima buiten. Vooral als je de hele dag binnen zit te werken is het ideaal om even lekker buiten te sporten. Ik kan daar enorm veel energie van krijgen!

Onderzoek laat zien dat buiten sporten misschien wel meer gezondheidsvoordelen heeft dan een workout in de sportschool. Hier een overzicht van de voordelen van buiten sporten.

Méér energie & revitalisering

Couple Doing Push Ups Near The Sea” by nenetus

Sporten kan net zo goed zijn voor onze hersenen en geest als het is voor ons lichaam. Naar buiten gaan en sporten in de natuur kan de voordelen van sporten uitvergroten. Een onderzoeksteam van het Peninsula College of Medicine and Dentistry analyseerde 11 studies met gecombineerd meer dan 800 volwassen participanten en vond dat buiten sporten geassocieerd was met een verhoogd energieniveau en revitalisering (www.foxnews.com/health/2015/03/25/5-unexpected-benefits-exercising-outdoors/).

Sporten zal je zeker een revitaliserend gevoel geven als je je lui en traag voelt, maar de frisse lucht kan dat effect vergroten. Een studie uit 2009 van de Universiteit van Rochester vond dat 20 minuten buiten je evenveel kan revitaliseren als een kop koffie, aldus The Telegraph. Dus in plaats van weer naar het koffieapparaat lopen, kan het een goed idee zijn om je naar buiten te verplaatsen.

Minder stress & angstgevoelens

Buiten sporten vermindert stress en angstgevoelens in meerdere mate dan binnen sporten. Studies door onderzoekers in Engeland en Zweden vonden dat joggers die hun sport in een natuurlijke groene setting met bomen, planten en uitzicht op het landschap beoefenen, zich meer hersteld en minder angstig, boos en depressief voelen dan joggers die evenveel calorieën verbrandden maar hun sport binnen of in stedelijke omgeving uitoefenen  (www.sparkpeople.com/resource/wellness_articles.asp?id=1680&page=2). Een studie uit 2008 met bijna 2000 participanten laat zien dat beweging buiten een 50% groter positief effect op de mentale gezondheid heeft dan naar de sportschool gaan. De onderzoekers, van de Universiteit van Glasgow, vonden dat wandelen, hardlopen, fietsen en andere outdoor activiteiten in een groene omgeving stress verlaagden. Dit rapporteerde The Telegraph.

Verbeterde focus en aandacht

Buiten zijn, weg van onze drukke leefstijl en van technologie, zorgt voor een meer gefocuste mindset. We krijgen de mogelijkheid om onze telefoon achter te laten en een break te nemen van de stress van het dagelijks leven. Een kleine studie door de Universiteit van Illinois vond dat kinderen met ADHD zich beter konden concentreren na een wandeling van 20 minuten in het park, vergeleken met een wandeling in de stad (www.huffingtonpost.com/2012/06/23/outdoor-exercise-health-benefits_n_1616467.html).

Young Woman With Mountain Bike Stretched On The Field by nenetus

Voordelen van zonlicht

We weten hoe belangrijk vitamine D is voor onze gezondheid. Vitamine D
is gelinkt aan de preventie van kanker, hormoonproblemen, obesitas en ontstekingen en het boost ons immuunsysteem (www.sparkpeople.com/resource/wellness_articles.asp?id=1680&page=2). Ook heeft vitamine D een positief effect op onze stemming. Zonlicht is de natuurlijke bron van vitamine D. Buiten zijn zorgt voor opname van vitamine D. Ook kan blootstelling aan vitamine D overdag je helpen om ’s nachts beter te slapen en de productie van endorfine, het ‘feel-good hormoon’ te verhogen.

Verbeterde slaapkwaliteit

In een natuurlijke setting zijn helpt de kwaliteit van onze slaap te verbeteren (http://www.sparkpeople.com/resource/wellness_articles.asp?id=1680&page=2). Verschillende studies laten zien dat natuurlijk zonlicht helpt om de interne klok van het lichaam in te stellen. Deze interne klok laat ons weten wanneer we moeten eten en slapen. Een goede slaapkwaliteit is super belangrijk voor onze gezondheid.

Boost voor onze eigenwaarde

Buiten sporten pleast ons psychologisch gezien meer dan binnen sporten. Volgend de New York times doen mensen die veel buiten sporten het beter wanneer er gemeten wordt op vitaliteit, enthousiasme, plezier en eigenwaarde, vergeleken met mensen die binnen sporten. Je hoeft je niet compleet uit te sloven; onderzoekers van de Universiteit van Essex vonden dat lage-intensiteit sport de grootste positieve effecten had (www.foxnews.com/health/2015/03/25/5-unexpected-benefits-exercising-outdoors/).

Meer kans om het vol te houden

Mensen die buiten sporten houden zich over het algemeen beter aan hun sportprogramma’s dan mensen die binnen trainen, volgens een studie uit 2004. Het is nog niet duidelijk wáárom buiten sporten tot meer commitment leidt, maar dát het leidt tot meer consistent bewegen is duidelijk (well.blogs.nytimes.com/2013/02/21/the-benefits-of-exercising-outdoors/). Dit kan te maken hebben met dat buitensporters meer van hun workout genieten dan wanneer de workout in een afgesloten ruimte zou worden gedaan (www.foxnews.com/health/2015/03/25/5-unexpected-benefits-exercising-outdoors/).

Het vinden van een sportbeoefening waar je plezier in hebt kan ervoor zorgen dat het makkelijker is om te blijven doen en je aan het programma te houden. Het is erg belangrijk dat je regelmatig blijft sporten.

Verhoogd energieverbruik

Het energieverbruik van hardlopers is hoger wanneer er buiten wordt gelopen. Dit heeft te maken met obstakels zoals wind en veranderingen in terrein die ervoor zorgen dat je meer energie verbruikt dan wanneer je op dezelfde snelheid en met dezelfde weerstand op een hardloopband zou lopen (www.unh.edu/healthyunh/blog/2013/07/benefits-exercising-outdoors). Ook neigt buiten sporten meer intensief te zijn dan binnen sporten  (well.blogs.nytimes.com/2013/02/21/the-benefits-of-exercising-outdoors/). De frisse lucht, het zonlicht en het landschap kunnen meer activiteit inspireren, vooral wanneer je het vergelijkt met sporten in een afgesloten ruimte.

Probeer van regelmatig bewegen een gewoonte te maken. Of het nu om hardlopen, een goede wandeling of workout in het park gaat, het belangrijkst is dat je het regelmatig doet. Zorg voor commitment om buiten te zijn, onafhankelijk van het weer. Als je zorgt voor de juiste kleding, kan je buiten sporten in de regen of zonneschijn, warmte of kou.

Een aantal zaken om in gedachten te houden wanneer je buiten sport:

  • Als je overdag buiten sport, in de zon, zorg ervoor dat je zonnebrandcrème smeert en eventueel je hoofd bedekt;
  • Luchtvervuiling en andere omgevingsfactoren kunnen een trigger zijn voor astma en andere allergieën;
  • Extreme hitte of kou kunnen voor moeilijkheden zorgen. Wees je bewust van de symptomen van dehydratatie en zonnesteek aan de ene kant en onderkoeling aan de andere kant.

 

Afbeeldingen van Nenetu bij freedigitalphotos.net

One thought on “Waarom buiten sporten het beste is

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s