HTF kies ik een yoga stijl die bij me past?

Yoga Relaxation In Forest” by marin

In mijn laatste artikel schreef ik over waarom je yoga zou moeten doen. Als dit je wakker heeft geschud ben je inmiddels misschien wel benieuwd naar de volgende stap. Hoe kies ik welke yoga stijl ik zou moeten doen? Yoga is de laatste jaren enorm populair geworden. Yoga studio’s zijn wereldwijd uit de grond geschoten en vele yoga leraren bieden lessen aan. Er zijn zóveel verschillende stijlen waar je uit kunt kiezen, dat het je wellicht duizelt. Daarom hier een top 10 van de meest populaire yoga stijlen. Ik hoop dat dit je helpt om erachter te komen wat het beste bij je past om zo het meest uit je yoga experience te halen!

Asthanga yoga

Codewoord: Intensiteit

Asthanga is een meer krachtige en snelle yoga stijl en daarom erg geschikt voor atleten. Er zijn 6 sequenties van houdingen, die zich wat moeilijkheid betreft opbouwen. Tijdens een les wordt je non-stop door een serie houdingen geloodst, vloeiend van de ene in de andere houding met elke in- en uitademing. Gedurende de les worden de houdingen steeds uitdagender.

Bikram yoga

Codewoord: Zweten

Bikram yoga wordt beoefend in een hele warme kamer tot 40.5 graden Celcius en 40% luchtvochtigheid. Bikram yoga is vernoemd naar z’n uitvinder Bikram Choudhury en in iedere les worden dezelfde 26 basis yoga houdingen uitgevoerd. Deze houdingen zijn bedoeld om de spieren te rekken en te versterken en ook om de organen samen te drukken en te spoelen. De warmte in de kamer is bedoeld om het vrijkomen van gifstoffen te faciliteren. Deze vorm van yoga is zowel mental als fysiek een behoorlijke uitdaging.

Hatha yoga

Codewoord: Zacht

‘Hatha yoga’ betekent letterlijke de fysieke oefening van yoga, het doen van asanas. Deze klassieke benadering is een goede optie voor beginnelingen. Lessen beginnen normaal gesproken met een warming-up sessie met zonnegroeten, gevolgd door een set basis houdingen en stretches die gedurende 30 seconden tot 2 minuten worden vastgehouden. Ook wordt er vaak aandacht besteed aan pranayama (ademhalingsoefeningen) aan het begin of einde van de les. Hatha yoga helpt om lichaam en geest te kalmeren.

Iyengar yoga

Codewoord: Precisie

Iyengar yoga staat bekend om z’n intense focus op de precisie van iedere houding. Deze vorm van yoga is vernoemd naar z’n oprichter B.K.S. Iyengar, wie een van de meest invloedrijke yoga goeroes van onze tijd is geworden. In een typische Iyengar les worden de houdingen langer vastgehouden dan bij andere vormen van yoga om zo goede aandacht te besteden aan de uitlijning van bewegingsapparaat met iedere asana. Bij Iyengar yoga worden verschillende rekwisieten gebruikt, zoals blokken, stoelen en riemen, welke beginners helpen om de juiste houdingen te kunnen aannemen. Dit helpt ook bij blessures, inflexibiliteit van de spieren en structurele onevenwichtigheden. Deze yoga stijl is langzaam en goed voor beginners.

Jivamukti yoga

Codewoord: Spiritualiteit

Jivamukti yoga is ontwikkeld Sharon Gannon and David Life in 1984 en vertaalt zich tot ‘bevrijd leven’. De lessen lijken op ashtanga yoga met vinyasa flow-achtige asanas. Iedere les begint met een standaard warming-up sessie. Vaak zijn er thema’s, zoals meditatie, zingen of het lezen van Sanskriet. De leraren moedigen de studenten aan om de spirituele elementen van yoga in hun dagelijks leven te implementeren.

Kundalini yoga

Codewoord: Energie

Kundalini yoga is ontwikkeld om energie in de ruggengraat op te wekken. Deze stijl is meer spiritueel en filosofisch dan de meeste andere yoga stijlen. Kundalini omvat herhaalde bewegingen, ademhalingstechnieken, zingen, meditaties en mantra’s. Iedere specifieke Kundalini oefening, een kriya, wordt veelvuldig herhaald en synchroniseert met de ademhaling om de energie door het lichaam te laten bewegen.

Power yoga

Codewoord: Uitdagend

Power yoga is a krachtige yoga stijl die is afgeleid van vinyasa. Deze stijl is gebaseerd op yoga sequenties die worden gebruikt in ashtanga yoga en werkt aan kracht in het bovenlichaam, flexibiliteit en balans. Je vloeit van de ene houding in de andere. De bewegingen zijn snel en de stijl is sterk afhankelijk van de leraar omdat het veel vrijheid toelaat in de houdingen vergeleken met de originele ashtanga yoga.

Yoga Relaxation In Forest by marin

Herstellende yoga

Codeweord: Herstel

Deze yoga stijl is ontwikkeld om balans in het lichaam, de geest en ziel te herstellen. Alle yoga houdingen in herstellende yoga zijn passief en worden over het algemeen tot 20 minuten vastgehouden. Je hoeft zelf geen inspanning te doen. Rekwisieten zoals kussens en riemen worden vaak gebruikt om je lichaam in houdingen te brengen die je zo relaxt en veilig mogelijk maken. Na een sessie voel je je als herboren. Dit is ideal voor gestreste personen die onder veel druk staan.

Vinyasa yoga

Codewoord: Flow

Vinyasa is een algemene term die verschillende yoga stijlen beschrijft die beinvloed zijn door ashtanga yoga. Vinyasa betekent beweging gesynchroniseerd met de ademhaling. Het is een krachtige yoga stijl gebaseerd op een snelle flow van de ene naar de andere houding middels zonnegroeten, zonder te stoppen om de bewegingen te perfectionaliseren. Een les houdt zowel een goede workout als een goede yoga ervaring in. De volgorde van houdingen is nooit hetzelfde en je hebt geen lange aandacht spanne nodig voor deze yoga stijl. Leraren focussen zich vaak om specifieke doelen of specifieke lichaamsdelen gedurende een sessie. Dit is vooralsnog mijn favoriete yoga stijl!

Yin yoga

Codewoord: Flexibiliteit

Yin yoga wordt ook wel Taoist yoga genoemd. Dit is een meditatieve vorm van yoga die zich focust op passieve, zittende houdingen die zich richten op het bindweefsel in de heupen, bekken en onderrug. Houdingen worden voor meer dan 5 minuten vastgehouden. Dit kan het flink uitdagend maken, ondanks dat de houdingen passief zijn. Yin yoga doelt op het verbeteren van flexibiliteit en moedigt een gevoel van loslaten aan. Het is ook een goede introductie tot meditatie. Deze yoga stijl is super voor atleten die de spanning in overwerkte spieren en gewrichten moeten vrijmaken. Ook is het een goede manier om te relaxen.

Er zijn ook andere yoga stijlen die voor jou een goede optie kunnen zijn. Een aantal voorbeelden zijn Ansura, Kripalu, Sivananda en Viniyoga. Als je een idee hebt over welke yoga stijl je wil gaan beoefenen, is het ook belangrijk dat je bepaalt in welke setting je yoga wil beoefeningen. Ook op dit gebied zijn er veel opties. Kom erachter wat voor jou het beste voelt; thuis, in een yoga studio, op de sportschool, buiten of één-op-één lessen.

Namaste!

Bronnen

Afbeeldingen van Marin bij FreeDigitalPhotos.net.

6 thoughts on “HTF kies ik een yoga stijl die bij me past?

  1. Thank you a lot for sharing this with all folks you really know what you’re talking about!
    Bookmarked. Please also consult with my web site =).

    We may have a link alternate agreement among us

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s