Waarom volgens mij iedereen yoga zou moeten doen

Yoga pose

Yoga is niet iets nieuws, maar het heeft de laatste jaren wel enorm aan populariteit gewonnen. In de VS is het een miljarden industrie geworden. Yoga wordt beoefend door meer dan 20 miljoen mensen met een jaarlijkse toename van 20% aan yoga beoefenaars en een toename van 87% van uitgaven aan yoga producten in de laatste 5 jaar. Lees hier meer over de groei van de yoga industrie. Yoga ademt een wellness lifestyle waaraan veel mensen verslaafd lijken te raken.

Sinds dit jaar heb ik me ook mee laten voeren door de yoga trend. Yoga was nog erg nieuw voor me en ik was niet bepaald flexibel. Daarom ben ik begonnen met thuisoefeningen, aan de hand van YouTube video’s. Zodat ik niet een te grote idioot zou lijken tijdens een echte yogales. Ik begon er lekker in te raken en voelde me al een stuk flexibeler dus het werd tijd voor een upgrade naar wekelijkse Vinyasa yogalessen van 1,5 uur (aan zee, tijdens de zonsondergang!) bovenop de oefeningen thuis na het opstaan, na het werk of voor het slapen gaan. Ik begon yoga serieus te waarderen.

Waarom houd ik zo van yoga? Wat geeft het me?

Tijd voor mezelf

Yoga betekent tijd puur voor mijzelf. Volle aandacht voor mijn lichaam en zijn bewegingen. Zonder telefoon, zonder afleiding.

Flexibiliteit

Yoga rekt te spieren. Het helpt je om beter te bewegen en je minder stijf te voelen. Het kan zelfs pijn verlichten. Onze sedentaire levensstijl kan leiden tot verkorting van de spieren in de heupen, wat vervolgens weer kan zorgen voor verdraaing van het kniegewricht doordat de heupen en scheenbenen niet in juiste lijn met elkaar staan. Te korte hamstrings kan leiden tot een vervlakking van de lumbale wervelkolom en rugpijn veroorzaken. Zie ook dit artikel. Wanneer je yoga beoefent kan je vrij snel verbetering in je  flexibiliteit waarnemen. Een studie liet zien dat flexibiliteit omhoog ging met 35% na 8 weken yoga beoefenen.

Kracht

Sommige yoga stijlen, zoals Power Yoga en Ashtanga Yoga, zijn erg fysiek en helpen met verbeteren van spierkracht en uithoudingsvermogen. Verschillende houdingen werken aan kracht in de onderste of bovenste extremiteit en indien goed uitgevoerd bouwen vrijwel alle houdingen aan versterking van buik- en rugspieren. Yoga is zodoende een goede aanvulling op je krachttraining routine of op hardlopen.

Houding

Verbeterde kracht en flexibiliteit verbetert je houding. Een goede houding is belangrijk in het voorkomen van rug- en nekspierklachten. Zie ook  www.yogajournal.com/article/health/count-yoga-38-ways-yoga-keeps-fit. Voor de meeste houdingen is het nodig dat je rug- en buikspieren gebruikt om de houding in stand te houden. Sterke rug- en buikspieren helpen je ook om rechtop te zitten en te staan. Verder helpt yoga je om  je bewust te zijn van je lichaam en je houding. Zo is de kans groter dat je je houding corrigeert wanneer het nodig is. Dit is super belangrijk om de gevolgen van de hele dag zittend over je computer gebogen doorbrengen.

 Meditation in Lotus pose

Minder stress en verbetering van de ademhaling

Yoga helpt me om minder gestrest te zijn en me relaxter te voelen. Een goede yoga sessie heeft aandacht voor de ademhaling en kan je bepaalde ademhalingstechnieken aanleren. Sommige yoga stijlen nemen meditatietechnieken mee in de les om je te helpen relaxen.

Verbeterde kwaliteit van je slaap

Yoga zou de kwaliteit van slaap verbeteren. Dit effect kan toegeschreven worden aan het vermogen van yoga om mensen te helpen met stress om te gaan. Ademhalings- en relaxatieoefeningen in een yoga sessie helpen je om je gedachten onder controle te krijgen en daardoor gemakkelijker in slaap te vallen. Zie ook dailyburn.com/life/fitness/health-benefits-yoga/. Na mijn intensieve yoga les van 1,5 uur slaap ik ‘s nachts als een baby!

Balans

Regelmatig yoga beoefenen vergroot proprioceptie en verbetert je balans. Een slechte proprioceptie is gelinkt aan rugklachten en knie problemen. Zie ook www.yogajournal.com/article/health/count-yoga-38-ways-yoga-keeps-fit/. Een betere balans kan ook minder vaak vallen betekenen. Dit kan erg belangrijk zijn voor ouderen om hun zelfstandigheid te behouden.

Wat mij betreft zou yoga een geïntegreerd onderdeel moeten zijn van een gezonde lifestyle. Het helpt je om te gaan met de stress van het dagelijks leven, het geeft je een relaxt gevoel en zou zelfs je immuunsysteem een boost geven. Ook geeft het je geluksgevoel een boost door de serotonine levels die in je lichaam circuleren te verhogen en cortisol te verlagen. Dus maak een start met het leren van de neerwaartse hond, krijger, kind houding en meer!

Om te beginnen kan je dit artikel van Buzzfeed met yoga houdingen voor beginners doornemen. Persoonlijk heb ik veel gehad aan de YouTube video’s die Brett Larkin heeft gemaakt voor Greatist. Een goed voorbeeld is de beginner morning yoga sequence.

In mijn volgende blog post lees je alles over hoe je kiest welke yoga stijl het beste bij je past.

Liefs,

Jan

yoga2

Afbeeldingen pat138241 en stockimages bij FreeDigitalPhotos.net.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s