10 mooie gezondheidseffecten van dagelijks koffie drinken

Ik ben een echte koffie lover. Het gaat me niet eens zozeer om de caffeine boost. Ik vind de geur van vers gezet kopje koffie heerlijk, vooral ‘s ochtends vroeg. Koffie is wereldwijd het meest favoriete drankje, met een jaarlijkse consumptie van meer dan 400 billion koppen. Koffie wordt gemaakt van koffiebonen die worden gebrand, gemalen en opgelost in water. De belangrijkste component van koffie is caffeine. Verder vind je in koffie koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen (zie ook www.buzzle.com/articles/nutrition-facts-for-coffee.html). Een normale kop zwarte koffie bevat slechts 2 calorieën.

Goed nieuws voor koffieliefhebbers is dat steeds meer onderzoek laat zien dat het dagelijks drinken van koffie (met mate) erg gezond is en er verschillende positieve gezondheidseffecten geassocieerd zijn met het drinken van koffie. Hierbij mijn top 10.

Laptop And Coffee Cup by tiramisustudio

1) Energie boost

De caffeine in je koffie is een stimulant die ervoor zorgt dat je je minder moe voelt en je energie levels kan verhogen. Na het drinken van koffie wordt de caffeine opgenomen in je bloedbaan. Vanuit daar passeert het de bloed-hersenbarrière. In de hersenen blokkeert caffeine de receptoren voor adenosine, een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in het bevorderen van slaap en het onderdrukken van opwinding. De geur van koffiebonen alleen al kan genoeg zijn om je een energie boost te geven!

2) Verhoogde alertheid en verbeterde stemming

Caffeine is een stimulant die invloed uitoefent op het centrale zenuwstelsel. Het verbetert en verandert je stemming en verhoogt je alertheid door het mogelijk te maken voor de hersenen om meer dan de normale hoeveelheid dopamine en adrenaline te produceren. Dit kan je alertheid vergroten en je reactietijd verbeteren en kan een positieve invloed hebben op je stemming.

3) Bescherming tegen degeneratieve hersenaandoeningen

Naast de korte termijn mentale gezondheidseffecten van koffie, heeft onderzoek laten zien dat regelmatig koffie drinken ook een rol heeft in bescherming tegen degeneratieve hersenaandoeningen, zoals ziekte van Alzheimer en Parkinson. Wat betreft ziekte van Parkinson geeft onderzoek vrij consistent aan dat een hogere koffie consumptie geassocieerd is met een verlaagd risico op Parkinson. Studies laten zien dat koffiedrinkers een veel lager risico hebben om ziekte van Parkinson te ontwikkelen, met een verlaging van het risico tussen 32-60%. Koffie is ook gelinkt aan een verminderd risico op het ontwikkelen van dementie, waaronder ziekte van Alzheimer. Verschillende studies laten zien dat mensen die rapporteerden dat ze tussen 3-5 koppen koffie per dag drinken tot 65% verminderd risico hebben om ziekte van Alzheimer te krijgen, in vergelijking tot niet-koffiedrinkers of mensen die af en toe koffie drinken.

4) Koffie is de grootste bron van antioxidanten in ons dieet

Koffie is de grootste bron van antioxidanten in onze voeding. Groenten en fruit bevatten ook veel antioxidanten, maar het lijkt erop dat de antioxidanten uit koffie het beste worden opgenomen door ons lichaam.

5) Verbeterde atletische prestaties

Caffeine kan atletische prestaties verbeteren door de hoeveelheid adrenaline in ons bloed te verhogen (flight or fight hormoon) en door het vrijkomen van vetzuren uit de vetopslag te stimuleren zodat deze beschikbaar komen als brandstof voor performance. Gemiddeld gezien kan caffeine de performance met 11-12% verbeteren. Het drinken van een kop koffie een half uur vóór een zware workout kan daarom een goed idee zijn, zolang je niet teveel caffeine inneemt, waardoor de effecten ervan verminderen.

Cup Of Brewed Coffee by Stuart Miles

6) Bescherming tegen diabetes type II

Koffiedrinkers hebben een significant verminderd risico op het ontwikkelen van diabetes type II. Studies laten zien dat het drinken van koffie het risico op het krijgen van de ziekte met 23 tot 50% kan verminderen.

7) Bescherming tegen hart- en vaatziekte

Het drinken van drie tot vijf koppen koffie per dag vermindert de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekte (zie circ.ahajournals.org/content/129/6/643.long). Zelfs als je meer dan 5 koppen koffie per dag drinkt, zijn je kansen op het krijgen van een hartaanval niet hoger dan voor iemand die helemaal geen koffie drinkt. Koffie kan ook een beschermend effect hebben tegen de risicofactoren voor een beroerte. Vooral voor vrouwen kan het drinken van koffie het risico op een beroerte verlagen.

8) Verlaagd risico voor depressie

Koffie lijkt het risico op het ontwikkelen van depressie te verlagen en zou het risico op zelfmoord significant verlagen. Het National Institute of Health (NIH) vond in een onderzoek dat mensen die vier of meer koppen koffie per dag drinken 10% minder kans hebben op het ontwikkelen van een depressie. In een studie met 208.424 personen werd gevonden dat diegenen die 4 of meer koppen koffie per dag dronken 53% minder kans hadden op een poging tot zelfmoord.

9) Verbeterde kwaliteit van je dutje

In mijn vorige post schreef ik over de ‘coffee nap’. Het drinken van een kop koffie voordat je aan je power nap begint, maakt dat je je veel energieker voelt na je dutje vergeleken met wanneer je vooraf geen koffie drinkt. Het kost de caffeine tijd om via de bloedstroom bij de hersenen te raken, dus zolang je niet te lang dut (tot 20 minuten), heeft de caffeine geen effect op de kwaliteit van je slaap.

10) Hulp in de vetverbranding

Caffeine is één van de weinige natuurlijke stoffen waarvan bewezen is dat het een rol speelt in de vetverbranding. Studies laten zien dat caffeine de stofwisseling met 3-11% kan verhogen. Andere studies laten zien dat caffeine specifiek invloed heeft op verhoging van de vetverbranding, tot 10% voor obese personen en tot 29% in niet-obese personen (zie ajcn.nutrition.org/content/79/1/40.full.pdf+html).

 

Koffie is dus een belangrijk en gezond onderdeel van ons Westerse dieet en een prima keuze als drankje. Wees wel voorzichtig met het toevoegen van melk en suiker, dit zorgt natuurlijk voor extra calorieën! De aanbevolen hoeveelheid is 400 mg caffeine per dag (3-5 koppen koffie). Boven deze hoeveelheid zouden de genoemde positieve gezondheidseffecten misschien niet meer aanwezig zijn of zouden er nadelige gevolgen voor de gezondheid kunnen zijn.

But-first-coffee-mug

Bronnen

 

Afbeeldingen van tiverylucky, tiramisustudio en Stuart Miles bij FreeDigitalPhotos.net

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s