Where’s my water ? – 10 belangrijke gezondheidsvoordelen van genoeg water drinken

We weten allemaal dat water drinken belangrijk is voor ons lichaam. Ons lichaamsgewicht bestaat voor 50 tot 70% uit water. Het lichaam raakt dan ook makkelijk gedehydrateerd. Een verlies van 1.5% van ons lichaamsgewicht aan water kan tot een milde dehydratatie leiden. Dehydratatie leidt tot méér dan dorst alleen. Het kan leiden tot serieuze gezondheidseffecten, variërend van verlies van eetlust, misselijkheid, moeite met concentreren, duizeligheid en wazigheid tot hoofdpijn, verminderde fysieke performance en fysieke kracht en meer. Toen ik een trektocht deed in de Negev, de woestijn in het zuiden van Israël, heb ik zelf mogen ervaren hoe belangrijk het is om dehydratatie te voorkomen en genoeg te blijven drinken.

Hier zijn 10 belangrijke gezondheidsvoordelen van genoeg water drinken.

1) Handhaving van de vochtbalans in het lichaam

Genoeg drinken zorgt voor handhaving van de vochtbalans in het lichaam. Dit is belangrijk om voedingsstoffen in het lichaam te vervoeren, voor het reguleren van de lichaamstemperatuur en voor de spijsvertering en opname van voeding.

2) Geoptimaliseerde performance

Sporten leidt ertoe dat spieren vocht verliezen. Wanneer de spieren niet genoeg vloeistoffen hebben, werken ze minder goed. Dit kan leiden tot verminderde performance. Wanneer we sporten, is het belangrijk om genoeg vocht op te nemen om de vloeistoffen die we verliezen door te zweten te vervangen. Verder helpt genoeg water drinken je ook met concentreren en om alert en gefocust te blijven. Drinken maar!

3) Calorie controle

Water drinken in plaats van het drinken van frisdrank, energiedrankjes of alcohol kan je calorie inname flink verminderen. Verder werkt genoeg water drinken als eetlustremmer en helpt het met gewichtsverlies omdat het drinken van water je een vol gevoel geeft.

4) Heldere en stralende huid

Onze huid bevat veel water en fungeert als een beschermende barrière om verlies van teveel vloeistoffen te voorkomen. Hydratatie zorgt ervoor dat je huid er het beste uit ziet door gifstoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken af te voeren en rimpels te voorkomen die worden veroorzaakt door dehydratatie.

5) Energie boost

Een glas water kan effectiever zijn in het boosten van je energie dan een kop koffie. Vermoeidheid wordt vaak veroorzaakt door dehydratatie.

6) Pijn preventie

Genoeg water drinken kan gewrichtspijn voorkomen. Het zorgt ervoor dat het kraakbeen zacht en gehydrateerd blijft. Ook vermindert genoeg water drinken spierkrampen en hoofdpijn.

7) Normale darmfunctie

Gehydrateerd blijven helpt om je darmen in beweging te houden en voorkomt constipatie.

8) Nierfunctie

Onze nieren doen fantastisch werk om gifstoffen die we niet nodig hebben in het lichaam op te ruimen, zolang we gehydrateerd blijven. Om optimal te werken, hebben onze nieren genoeg water nodig.

9) Minder chagrijnig zijn

Dehydratatie kan invloed hebben op je stemming. Het kan je knorrig en verward maken. Denk helder na en voel je beter door genoeg water te drinken.

10) Kankerpreventie

Onderzoek laat zien dat genoeg water drinken het risico op darm- en blaaskanker significant kan verminderen.

Mijn advies: drink water wanneer je dorst hebt. Zorg ervoor dat je altijd een flesje of bidon met water bij je hebt.

 Bronnen

 

Afbeeldingen van Theeradech Sanin en David Castillo Dominici bij FreeDigitalPhotos.net.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s