Waarom ik zo van dutjes houd

Hou jij ook zo van dutjes doen? Je bent niet de enige. John F. Kennedy, Albert Einstein, Thomas Edison, Winston Churchill en vele anderen staan bekend om hun waardering voor een middagdutje. Dutten werd vaak gezien als een teken van luiheid. Maar inmiddels is het steeds meer geaccepteerd om slaap prioriteit te geven vanwege de belangrijke fysieke en psychologische voordelen. En gezien het feit dat veel mensen ‘s nachts structureel te weinig slapen, kan dutten een korte termijn oplossing zijn om je productiviteit te boosten en je stress levels te verlagen.

 “If you can’t figure out what to do, it’s time for a nap” – Mason Cooley

De voordelen van dutjes doen

1)            Verhoogde alertheid

Een studie van NASA laat zien dat een dutje van 40 minuten je alertheid met 100% van verbeteren. Andere studies laten zien dat als je de dag breekt met een dutje, je de tweede helft van de dag net zo alert en energiek bent als het eerste deel van de dag.

2)            Verbeterde performance

Inzetten op extra werkuren zonder rust zorgt vaak voor drastische vermindering van productiviteit en performance. Irritatie en slechtere performance op mentale taken nemen toe met het vorderen van de dag. Sarah Mednick Ph.D., Stickgold e.a. rapporteerden in 2002 in Nature Neuroscience dat het toestaan van een dutje van 30 minuten verdere verslechtering voorkomt en een dutje van 1 uur de prestaties verhoogt tot het niveau van de ochtend.

3)            Verbeterd geheugen

Dutten kan het werkgeheugen en behouden van geheugen verbeteren. Tijdens het slapen worden recente herinneringen overgedragen naar de neocortex, waar lange termijn herinneringen worden opgeslagen. Werkgeheugen heeft te maken met het werken aan complexe taken welke gepaard gaan met het focussen op één ding terwijl je je geheugen gebruikt voor andere zaken.

4)            Burnout preventie

Mensen die regelmatig dutten weigeren zich te laten overladen met informatie en laten de dagelijkse stress hen niet te pakken krijgen. We zijn niet gemaakt om de hele dag te rennen en vliegen zonder enige rust. Dát leidt tot stress, frustratie en burnout. Dus om te voorkomen dat je in zombie mode terecht komt, is het aan te raden af en toe een dutje te doen.

5)            Verbeterde creativiteit en zintuigelijke waarneming

Dutten verbetert creativiteit door onafhankelijke ideeën samen te voegen. Verder kan dutten lichtgevoeligheid, gehoor en smaakgevoeligheid herstellen, volgens dr. Sarah C. Mednick, auteur van Take a nap, change your life.

6)            Verbeterde gezondheid

Slaaptekort leidt tot verhoging van het hormoon cortisol in het lichaam. Cortisol helpt ons omgaan met de flight or fight response (vluchten of vechten). Een overmaat aan cortisol echter verhoogt glucose intolerantie en de hoeveelheid buikvet, verzwakt onze spier- en immuunstelsels en vermindert de hoeveelheid groeihormoon en testosteron in het lichaam. Deze effecten kunnen leiden tot hartziekte en diabetes. Wanneer je slaapt komt groeihormoon vrij. Dutten geeft het lichaam de kans om te herstellen en de geest om te rusten. Lees meer over de link tussen dutten en preventie van hartziekte in dit artikel dat in 2007 gepubliceerd is in The Washington Post.

7)            Verbeterde stemming

De neurotransmitter serotonine reguleert onze slaap, stemming en eetlust. Het geeft ons het gevoel van tevredenheid en welzijn. Wanneer we gestrest zijn, raakt de productie van serotonine geblokkeerd. Hierdoor voelen we ons angstig, overweldigd, snel afgeleid en depressief. Volgens Mednick zorgt dutten ervoor dat serotonine vrijkomt in onze hersenen, waardoor de effecten van stress hersteld worden en we een meer positieve kijk krijgen. De bottom line is dat we ons niet meer schuldig zouden moeten voelen over af en toe een dutje doen.

Wanneer doe ik een dutje?

Het beste is om vroeg in de middag te dutten, tussen 13 en 15 uur. Later slapen kan problematisch zijn aangezien het de kwaliteit van je nachtelijke slaap kan beïnvloeden en je wellicht minder slaperig zal zijn wanneer het bedtijd is.

Waar doe ik een dutje?

Het meest ideaal is om te slapen in een rustige, koele en comfortabele omgeving. Als je een dutje wil doen op je werk, probeer dit dan zoveel mogelijk na te streven. Doe de deur dicht, de jaloezieën omlaag en probeer ruis te mimimaliseren.

ID-10054773_Girl_Asleep_on_her_computer_Stuart_Brand

Hoe lang doe ik een dutje?

De lengte van je dutje is de sleutel tot de effecten ervan. Een aantal goede opties:

  • 20 minuten power nap

Dutten tot 20 minuten lang verscherpt je aandacht een geeft je energy level een boost. Na 20 minuten begin je aan een diepere stadium van slaap.

  • Caffeine dutje

Dit is mijn favorietje dutje tijdens de werkweek wanneer mijn aandachtsniveau een boost moet krijgen. Drink een kop koffie of ander caffeine drankje en begin aan een dutje van 15-20 minuten. Het duurt even voordat de caffeine door het lichaam wordt opgenomen, dus dit heeft geen invloed op de kwaliteit van je slaap. De caffeine ontdoet je lichaam van adenosine, een chemische stof in je lichaam die je slaperig maakt. Nadat je wakker wordt voel je je weer fris en ready to go zonder dat je nog langer hoeft te dutten.

  • 30 minuten dutje

Sommige studies laten zien dat zó lang dutten kan leiden tot slaap inertie en een suf gevoel na het wakker worden. Daarna echter, worden de herstellende effecten van zo’n dutje duidelijk.

  • 60-90 minuten dutje

Dit boost je creativiteit, werkgeheugen en probleemoplossend vermogen. Een dutje van 60-90 minuten voorkomt slaap intertie en maakt het daardoor gemakkelijker om wakker te worden. 90 minuten staat voor een volledige slaapcyclus, met de verschillende slaapstadia, inclusief REM-slaap (droomslaap).

Stel je alarm in om in de juiste range te blijven en te voorkomen dat je in je  diepe slaap wakker wordt en je slaperig blijft voelen.

Happy napping 🙂

Afbeeldingen van Olovedog en Stuart Brand bij FreeDigitalPhotos.net.

One thought on “Waarom ik zo van dutjes houd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s